Festival vina logo, FVK logo 2024, Festival vina - MoslaVina Kutina, dani vina, izložba vina izvornih hrvatskih sorti

Moslavački vinari

Moslavačka vinska cesta

U brošuri možete pogledati popis svih moslavačkih vinarija te njihove specifikacije!

Brošura

Moslavina je mikroregija u središnjoj Hrvatskoj čiji središnji dio čini Regionalni park Moslavačka gora, a na jugu se spaja s močvarnim carstvom Parka prirode Lonjsko polje. Ova raznolika regija, koja s jedne strane obuhvaća industriju, obrtništvo i gospodarstvo, s druge nudi prekrasne prirodne ljepote i brojne atrakcije poput arheoloških nalazišta, sakralne i kulturne baštine, manifestacija, seoskih imanja i zanimljivih sportsko-rekreacijskih sadržaja.
Moslavina raspolaže uređenim i stabilnim vinogorjima, a moslavačku vinsku cestu odlikuje ljepota prirodnog krajolika, tradicija vinogradarstva i dobra vina. Na pitomim obroncima Moslavačke gore smještene su brojne vinarije, kleti i seoska gospodarstava gdje se vinogradi uzgajaju još od rimskog doba. Danas se vinogradarstvo temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinarija.
Moslavina je domovina triju izvornih sorti grožđa moslavac, dišeća ranina (belina) i danas najpoznatije – škrlet. Vino je inspiracija za otkrivanje novih teritorija, posjetu poznatim i novim podrumima, upoznavanje drugih običaja i tradicije. Sve to nudi Moslavačka vinska cesta: odlična vina, domaću hranu i ugodno domaćinstvo u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog moslavačkog gorja.
Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba čini Moslavinu izuzetno zanimljivom turističkom destinacijom koju posjetitelji tek otkrivaju, a gostu predstavlja – potpuno iznenađenje!